Zaindu zure ingurua,
edan betikoa
Behi esnea,
baina ez edonolakoa
Esnea nutrizio-aldetik elikagai osoa da, eta giza osasuna mantentzen eta hobetzen laguntzen du. Gainera, hurbiltasunekoa bada eta ustiategi txikietan ekoizten bada, aukera jasangarriena da ingurumenarentzat eta gizartearentzat.
Elikagaien kontrolak, prestakuntzak eta inbertsio jarraituak, eta behi esnearen sektorean azken hamarkadetako ezagutzaren eta berrikuntzaren garapenak berme sanitarioak lortu ditu, bai eta animalien ongizatearenak ere, kalitate nutritibo eta sentsorial apartekoa duen esnea eskuratuta. Gure eskualdeko sektorea, batez ere, landa-ingurunearen aberastasuna banatzen eta mantentzen laguntzen duten mikro- edo ustiategi txikiek osatzen dute, eta, gainera, sistema estentsibo edota erdi-estentsiboak barne hartzen duen ekoizpen-sistemen bidez ekoizten denean, gure paisaia eta ingurumen-osasuna eratzen eta mantentzen laguntzen du.
Giza osasuna
Behi esnea giza osasuna babestu eta indartzen duen elikagaia da, medikuaren diagnostiko argia dagoen kasuetan izan ezik.
Esne-alternatibak daude laktosarekiko intolerantzia dutenentzat eta digestio astunak jasaten dituztenentzat.
Esnearen segurtasuna ustiategien, banatzaileen (halakorik balego) eta Eusko Jaurlaritzako Osasun Publiko Sailaren kontrolen bidez bermatzen da.
Nutrizio-ontasunei dagokienez, behi esnea osasun kardiobaskularra, digestiboa eta eskeletikoa (hezurrak eta muskuluak) babesten dituen elikagaia da. Propietate antioxidatzaileak, antimikrobianoak eta antiinflamatorioak ditu, eta obesitatearen, gehiegizko pisuaren eta diabetesaren aurrean ere laguntzen du, baita zenbait argitalpenen arabera, kolon eta ondesteko minbiziaren eta bularreko minbiziaren eta Alzheimerraren aurrean ere.
Elikagai baten nutrizio-kalitatea eta osasunean duen eragina ez dira nutriente isolatuengatik soilik kontuan hartzen, baizik eta nutriente horiek elikadura-matrizean konbinatzen direlako, kasu honetan, esnean; izan ere, nutriente batzuek beste batzuen jarduna osatzen eta/edo indartzen dute:
- Makronutrienteak: aminoazido esentzialetan aberatsak diren proteinak, kate laburreko gantz-azidoetan aberatsak eta animalien ekoizpen-sistemaren arabera (artzaintza vs intentsiboa) poliinsaturatuetan aberatsak diren gantz-azidoak (omega-3 edo CLA) eta karbohidratoak, laktosa kasu.
- Mikronutrienteak: kaltzioa, potasioa, fosforoa, etab. bezalako mineralak eta bitaminak, hala nola A, D, B talde osoa, etab.
Diagnostikatutako esne-proteinarekiko alergiak esnekiak ez kontsumitzea dakar. Diagnostikatutako laktosarekiko intolerantzia bezalako beste digestio-arazoak dituztenek ez dute zertan esnekien kontsumoa erabat ezabatu; izan ere, elikagai hartzituek (jogurtak zein gazta onduak, besteak beste) nutriente horren kantitate txikia dute eta toleratu egin daitezke, intolerantzia-maila handiagoa lortzea saihestuz eta elikagai-talde horrekin gozatzea ahalbidetuz.
Azken ikerketen arabera, laktosarekiko intolerantzia okerreko autodiagnostikoa (ez medikoa) duen biztanleria gero eta handiagoa da. Maiz A1A1 β-kaseina izeneko esne-proteina mota baten digestio-arazo bat izan dezakete eta, ondorioz, “digestio astunak” jasaten dituzte. Arazo hori A2 esnea kontsumituz konpon daiteke, A2A2 β-kaseina duena, arazo horiek ez omen ditu eta sortzen.
Digeritzeko arinagoa den esnearen bila
Euskal esnearen sektorea enpresa tradizionalek osatzen dute, baina horrek ez die eragozten I+G+b mailan abangoardian egotea. Horrela, sektorea gizartearen beharren jakitun da eta bere beharrak asetzen dituzten produktuak eskaintzeaz arduratzen da.
Kasu honetan, sektorea bere abere-aziendaren trantsizioan ari da lanean, A2 esnea ekoizteko A1 esnea beharrean (azken hau, gaur egun oraindik ohikoa dena). Hau emeak estaltzen dituzten arren hautaketaren bidez lortzen da.
A2 eta A1 esneak β-kaseina proteinaren genetikan desberdintzen dira, eta badirudi, ikerketa batzuen arabera, A2 esnea digestio-prozesuen arintasun handiagoarekin lotuta egon daitekeela. Horrela, abeltzaintzako ustiategiak, galtzeko ezer ere ez eta irabazteko asko dutenez, eraldaketa-prozesu horretan murgilduta daude euskal biztanleriaren osasuna hobetzeko.
Gaur egun ez da esne berezi hori etiketatzen, baina merkatuan zenbait produktu (esnea, jogurta, kefirra) aurki daitezke A2 bereizgarria bistan dutena.
Ingurumen jasangarritasuna
Abeltzaintzak animalia eta/edo nekazaritza jarduera mantentzen du landan eta mendian, ingurua garbi eta osasuntsu mantenduz eta, aldi berean, landa inguru berde baten irudia babestuz.
Abeltzaintzako ustiategi txikien tamainak eta lan egiteko moduak era askotara ingurumenaren jasangarritasunari laguntzen diote.
Belaunaldien arteko ordezkapenik eza, lehengaien kostuen igoera, banatzaile handiekiko prezioen lehia eta esnekiekiko prentsa txarra direla eta, gure eskualdean ustiategi gero eta gehiago ari dira ixten.
Tokiko esnea kontsumitzeak negozio horiek mantentzen ditu eta, beraz, ingurumen-osasunari laguntzen dio. Prentsa txarra izan arren, abeltzainak dira beren animaliak eta ingurunea zaintzeko interes handiena dutenak, arauek edo legeek adierazten dutenetik haratago.
Euskadin gero eta gehiago dira ustiategi agroekologikoak edota artzaintza egiten dutenak (neurri handiago edo txikiagoan) eta honek hainbat eragin onuragarri ditu. Animalien joan-etorriak, landarediaren kontsumoak eta gorozkien barreiapenak lurzoruetan berotegi-efektuko gasak hartzen laguntzen dute, baita espezie botanikoen biodibertsitatearen zabaltasunean, landaredi lehorreko edo zaindu gabeko eremu eta mendi garbiak mantentzen eta suteak saihestuz edo, hala badagokio, horien hedadura saihestuz ere.
Baina, horretaz gain, tokiko ustiategi intentsiboek, tamaina txikikoak direnez, beren lurrak landatzen dituzte, eta behar bezala ongarritzen dituzte purinak kudeatuz, paisaia mantentzen eta suteen aurkako babesa lortzen lagunduz.
Gizarte jasangarritasuna
Euskal esnearen sektorea familia-enpresa txikiek osatzen dute, eta landa-inguruneko enpleguak mantentzen dituzte, Euskadiko banaketa demografiko eta ekonomikoan lagunduz.
Tokiko esnea kontsumitzeak mikroekonomiari laguntzen dio, batez ere landa-inguruneetan dagoenari.
Euskal esnearen sektorea mikroenpresek eta, oro har, familia-tradizioko enpresa txikiek osatzen dute, lurralde osoan banatuta aurkitzen ditugularik. Horiek esnea beste enpresa batzuei saltzen diete eta/edo esnea esne pasteurizatu edo esnekietan bihurtzen dute (esneki hartzituak, gaztak, izozkiak…), eta horiek ere zuzenean edo zeharka saltzen dituzte. Horrek sektorearen ekonomia lurraldearen zabalera eta luzera osoan banatzen duen sarea sortzen du, negozioaren kokapena edozein dela ere. Batez ere lehen sektoreak mantentzen ditu enpleguak eta, beraz, Euskadiko landa-eremuetako bizitza.
Ekoiztutako elikagaiak euskal gastronomiaren parte dira, eta gastronomia hori, landa-inguruneetako bizitza eta paisaia mantentzearekin batera, gure kulturaren parte da. Aldi berean, gainera, turismoaren bidezko aberastasuna sortzen du.
Banaketa ekonomiko eta demografiko horrek, gainera, hiri- eta landa-eremuen arteko oreka demografikoa bermatzen du, argiaren, zarataren, gas kutsatzaileen eta hondakinen kutsadura orekatuz. Horrela, biztanleria osoaren osasun fisiko, biologiko eta psikosozialari laguntzen diote, kutsadura eremu jakin batzuetan metatzea saihestuz.
Elikadura burujabetza
Kontsumitzaileak eskubidea du aukeratzen dituen elikagaietatik elikatzeko, ebidentzia zientifikoetan oinarritutako ezagutza eta argudioekin.
Kontsumitzaileak hurbileko esnearen eta esnekien kontsumoan erantzutea baino ez da geratzen, elikadura-subiranotasuna lortzeko.
Ingurumen-jasangarritasunarekiko jendeak duen gero eta interes handiagoak ahots jakin batzuk mugiarazi ditu, eta ez dira beti behar bezala argudiatu. Ondorioz, biztanleek ez dakite elikagai horiek behar bezala aukeratzen.
Hasteko, elikadurarako eta nutriziorako eskubidea oinarrizkoa da herritarrentzat. Esnekiak, hala nola esnea, jogurta eta gazta, elikadura- eta nutrizio-eskubiderako funtsezkoak diren mL edo gramoko nutrizio-dentsitatea duen hartziduraz prozesatutako produktu naturalak edo minimoki prozesatuak dira, eta ezin dira inolaz ere haien ‘homologo begetalekin’ alderatu.
Bestalde, ingurumen-iraunkortasunaren interes horrek osagai soziala integratu behar du, elikadura-subiranotasunaren bidez, guztiz bidezkoa izateko. Nola?
- Elikagaia herriarentzako premia gisa ulertuta, ez merkantzia soil gisa.
- Elikagaien hornitzaileei balioa emanez, bizimodu jasangarrien alde eginez.
- Hurbileko elikagaiak kontsumituz.
- Ezagutza naturarekin bateragarri eginez sustatuz.
Hori guztia kontuan hartu behar da ustiategi familiar horien lana, tradizionala, modu are positiboagoan baloratuz; izan ere, bizimodu oso sakrifikatua bizi dute guztion elikadura-eskaerak asetzeko.
Sektorea gizartearen eskaeretara egokitu da I+G+Bko neurriak ezarriz. Neurri horiek ekoizpen-ahalmen handiagoa izatera eraman dituzte, osasun-berme ezin hobeekin, produktuaren kalitate hobearekin edo hondakinen kudeaketa hobearekin eta, ahal den heinean, ekonomia zirkularraren alde eginez. Orain, kontsumitzaile gisa erantzutea dagokigu.
Behi esnea kontsumitzeko arrazoi gehiago behar duzu?
Elementu edo arrazoi bakar batengatik baino, sistema oso bateko elementu guztien arteko orekari esker da hurbiltasuneko esnea aukerarik jasangarriena. Gizakien, ingurumenaren eta animalien osasunaren konplexutasun osoari (biologikoa, psikosoziala) zeharka helduz soilik lortuko dugu elikadura-iraunkortasunaren eta/edo -subiranotasunaren formularik osatuena.
Jarraian aipatutako informazioa zehazten eta zabaltzen duten argitalpen eta webgune interesgarri batzuk uzten dira:
Webgune interesgarriak:
- Esneki Zentroa – Leartiker: https://esnekizentroa.eus/
- Neiker: https://neiker.eus/eu/
- ABEREKIN: https://www.aberekin.com/eu/hasiera
- CONAFE: https://www.conafe.com/
- INLAC: https://inlac.es/
- Eusko Jaurlaritzako Nekazaritza, Abeltzaintza eta Basogintza Saila: https://www.euskadi.eus/eusko-jaurlaritza/nekazaritza-abeltzaintza-basogintza/hasiera/
- HAZI: https://hazi.eus/
- Revista Alimentaria: https://revistaalimentaria.es/tag/productos-lacteos
- Revista Frisona: https://www.revistafrisona.com/
Argitalpen zientifiko interesgarriak:
- FAO (2023). Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes. Disponible en: https://www.fao.org/3/cc3912en/cc3912en.pdf
- Manuyakorn y Tampowpong (2018). Cow milk protein allergy and other common food allergies and intolerances. Pediatrics and international child health, 39(1):32-40. Hemen eskura daiteke: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30014782/
- Zhang, X., Chen, X., Xu, Y., Yang, J., Du, L., Li, K., Zhou, Y. (2021). Milk consumption and multiple health outcomes: umbrella review of systematic reviews and meta-analyses in humans. Nutrition & Metabolism, 18:7. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33413488/
- AESAN (2022). Informe del Comité Científico de la AESAN sobre recomendaciones dietéticas sostenibles y recomendaciones de actividad física para la población española. Revista del comité científico nº36. Hemen eskura daiteke: https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/evaluacion_riesgos/informes_comite/INFORME_RECOMENDACIONES_DIETETICAS.pdf
- Schwendel, Wster, Morel, Tavendale, Deadman, Shabolt, Otter (2015). Invited review: organic and conventionally produced milk-an evaluation of factors influencing milk composition. Journal Of Dairy Science 98(2). Hemen eskura daiteke: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25497795/
- Bach y Cabrera (2017). Robotic milking: Feeding strategies and economic returns. Journal of Dairy Science 100(9). Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28215885/
- Mostafa Imeni, Pelaz, Corchado-Lopo, Busquets, Ponsá, Colón (2019). Techno-economic assessment of anaerobic co-digestion of livestock manure and cheese whey (Cow, Goat & Sheep) at small to medium dairy farms. Bioresource technology, 291:121872. Hemen eskura daiteke: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31377516/
- Pal, S., Woodford, K., Kukuljan, S., Ho, S. (2015). Milk intolerance, beta-casein and lactose. Nutrients, 7(9): 7285-7297. Hemen eskura daiteke: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26404362/
- EFSA (2009). Review of the potential health impact of β-casomorphins and related peptides. EFSA Scientific Report, 231:1-107. Hemen eskura daiteke: https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/rn-231
Intereseko beste argitalpen batzuk:
- FIAB. La PYME en el medio rural. Hemen eskura daiteke: https://fiab.es/pyme/mundo-pyme/pyme-medio-rural/
- Agroinformación (2022). El sector lácteo, comprometido con el Medio Ambiente y el Planeta. Hemen eskura daiteke: https://agroinformacion.com/el-sector-lacteo-comprometido-con-el-medio-ambiente-y-el-planeta/
- Data Bridge Market Research (2022a). Global A2 milk market – Industry trends and Forecast to 2029. Hemen eskura daiteke:
https://www.databridgemarketresearch.com/reports/global-a2-milk-market - EUSTAT (2022). Producción de leche de vaca de la C.A. de Euskadi (miles litros) por territorio histórico, destino y periodo. Hemen eskura daiteke:
https://www.eustat.eus/bankupx/pxweb/es/DB/-/PX_102137_fesp_gan05.px/table/tableViewLayout1/ - Food Retail & Food Service (2022). Los ganaderos de la leche prevén la desaparición de 11228 explotaciones por los costes. El diario de
la alimentación. Hemen eskura daiteke: https://www.foodretail.es/especiales/sector-primario/ganaderos-leche-explotacionesdesaparicion-costes_0_1657334282.html - MAPA (2022). Noviembre 2022. Informe de coyuntura del sector vacuno de leche. Subdirección General de Producciones ganaderas y
cinegéticas. Dirección General de producción y mercados agrarios. Ministerio de Agricultura, pesca y Alimentación. Hemen eskura daiteke: https://www.mapa.gob.es/es/ganaderia/temas/produccion-y-mercados-ganaderos/informedecoyunturanov2022_tcm30-419671.pdf - FAO (2013). Seguridad y soberanía alimentaria. Hemen eskura daiteke: https://www.fao.org/3/ax736s/ax736s.pdf
- AENOR (2023). Nuevos certificados para leche beta caseína A2: confianza para el consumidor. Hemen eskura daiteke: https://revista.aenor.com/392/nuevos-certificados-para-leche-beta-caseina-a2-confianza-par.html